Waarom een coach meer uit jouw bedrijf én werknemers haalt

Meer en meer bedrijven zetten vandaag in op coaching van hun medewerkers. Ook bij M&M talent coaching zien we een toename, vooral sinds begin dit jaar. Die timing verwondert ons niet, want de afgelopen tijden waren een beproeving. En dat is het nog altijd, zowel voor bedrijven als werknemers. Dankzij goede coaching geef je je medewerkers de ondersteuning die ze nodig hebben. En dat komt je bedrijf alleen maar ten goede.

Wanneer je het best een loopbaancoach en/of een stress- en burn-outcoach kunt inschakelen en welk resultaat dat oplevert? Ik vertel het je in deze blog.

Wat doet een coach?  *

Dankzij coaching leer je vaardigheden en attitudes aan en ontwikkel je nieuwe perspectieven, maar ga je ook gevoelsmatig leren. Dat doen we altijd op maat van de coachee.

Een coach hoeft geen inhoudelijk expert te zijn. Hij of zij effent de weg gedurende dat leerproces. Met andere woorden: een coach stimuleert de zin om te leren én dus te groeien.

Coach = gids richting de toekomst

Dat is meteen ook de kracht van een coach: met een toekomstgerichte, neutrale, nieuwsgierige en onbevooroordeelde blik kijken naar de ander in een waarderende en veilige omgeving. Eentje waarin alles – zonder vrees – mag en kan gezegd worden. Een coach erkent je emoties en gidst je erdoorheen, en laat je problemen of obstakels als uitdagingen bekijken.

Wanneer is het een goed idee om een coach in te schakelen?

  • Loopbaancoaching is aangewezen zodra twijfels over de job opduiken of als er een gebrek is aan energie. Maar ook als er behoefte is aan een plan om (door) te groeien of om telewerk werkbaar en aangenaam te houden.
  • Stress- en burn-outcoaching is heel efficiënt bij zware stress, vermoeidheid, overspanning en burn-outklachten. Maar ook als je medewerker moeite heeft om grenzen aan te geven of op een goede manier wil re-integreren na een burn-out.

Waarom is een coach nuttig voor je bedrijf en je medewerkers?

1) Je medewerkers krijgen een beter zicht op hun talenten

Veel mensen hebben weinig of geen zicht op hun talenten. Daarom onderschatten ze zichzelf en vinden ze dat ze nergens echt goed in zijn. Toch heeft iedereen een of meerdere talenten.

2) Je boost het zelfvertrouwen van je werknemers

De sleutel tot meer zelfvertrouwen? Zelfkennis. Daarmee maakt je werknemer betere keuzes, groeit hij sneller en krijgt hij meer energie.

3) Je verhoogt de werktevredenheid bij je werknemers

Tijdens een jobscan zoeken we uit in welke mate talenten en waarden aanwezig zijn in de huidige job. En hoe je die bijstuurt, zodat je medewerker weer meer energie krijgt.

4) Je verbetert de werk-privébalans van je personeel

Zeker in deze tijden waar telewerk de norm is vervagen de grenzen weleens tussen werk en privé. Dankzij coaching werken we aan een goede balans.

5) Je versterkt de vaardigheden van je medewerkers

Constructief feedback geven, relativeren, stressmanagement, eigen grenzen bewaken, timemanagement, omgaan met conflicten … We analyseren welke vaardigheden een boost nodig hebben.

6) Je werknemers hebben meer zin om vooruitgang te boeken

Een coach bespreekt na elk gesprek met de coachee een aantal acties, en volgt ze op om te kunnen bijsturen. Daardoor is de kans groter dat de coachee zin heeft om ermee aan de slag te gaan.

7) Je werkt aan je retentiebeleid

Dankzij al deze voordelen van coaching krijg je er als bedrijf nog een extraatje bovenop, want het betekent dat je die waardevolle talenten ook effectief aan boord houdt.

 

Heb je vragen of wil je een coach inschakelen voor jouw organisatie? Boek hier je gratis kennismakingsgesprek met iemand van ons team.

Goed om weten: als je met coaching je organisatie wilt versterken, kun je gebruik maken van de KMO-portefeuille. Hiermee bespaar je maar liefst 30 procent! 

Wil je graag ondersteuning voor je leidinggevenden? Lees hier meer over coachend leiderschap

 

*Bron: ‘Inspirerend coachen’ van Jef Clement


Delen


Over Mieke Meynen

Ik wil jou en je medewerkers professioneel gelukkig maken door loopbaancoachingstress- en burn-outcoachingcoachend leiderschap en burn-outpreventie. Omdat professioneel gelukkige mensen ook privé gelukkiger zijn en meer resultaten boeken!