Succesvol netwerken of jezelf verkopen met een krachtige elevator pitch

Tijdens een netwerkmoment heb je niet altijd een zee van tijd om jezelf, je bedrijf én je troeven voor te stellen aan je potentiële klant(en). Daarom is het belangrijk om alle noodzakelijke informatie te bundelen in een elevator pitch. Kort en krachtig. Zo’n pitch is een beknopte presentatie van jezelf in een tweetal minuten -precies de tijd die je in een lift staat-, en is een uitstekende tool om succesvol te netwerken of jezelf te verkopen in een sollicitatiegesprek.  Ik bundel in dit artikel hapklare tips die helpen om je pitch te maken of te verbeteren.

Gouden cirkel

Het geheim van een goede pitch vindt zijn kern in ‘The golden circle’, een concept dat van zijn bedenker, de Amerikaanse schrijver en marketing consultant Simon Sinek, een referentie maakte in de marketingwereld.

Wat is nu die ‘golden circle’? Stel je drie cirkels voor: de buitenste cirkel= WAT, de volgende cirkel= HOE en binnenin= WAAROM.

Volgens Simon Sinek is het belangrijk om van binnen naar buiten te werken, in plaats van buiten naar binnen. En die laatste fout maken veel bedrijven. De WAAROM-cirkel heeft immers de meeste impact. Het is de drijfveer achter je organisatie en net dié ‘raakt’ je gesprekspartners. Het is bewezen dat bedrijven die vanuit dit standpunt vertrekken, succesvoller zijn.

Een voorbeeld

Een pitch zou als volgt kunnen klinken: ik ben Mieke Meynen, loopbaancoach voor werknemers en zelfstandigen (WAT). We brengen je talenten en waarden in kaart. We zoeken uit hoe je je huidige job bijstuurt zodat die terug bij jou past, of welk soort job je best zoekt (HOE).

Maar met een subtiele golden circle-touch kan je hem naar een hoger niveau tillen : Ik ben Mieke Meynen, ik begeleid als loopbaancoach werknemers en zelfstandigen (WAT).  Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen professioneel gelukkiger te maken, zodat ze daar ook in hun privéleven de vruchten van plukken. Ik geniet ervan om mensen te laten ontdekken wat ze in hun mars hebben, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen en stappen vooruit zetten (WAAROM).  Met loopbaancoaching brengen we je talenten en waarden in kaart. We zoeken uit hoe je je huidige job bijstuurt zodat die terug bij jou past, of welk soort job je best zoekt (HOE).

Voeg hier eventueel nog aan toe wat je wil bereiken op je netwerkevent. Zoals: ik ben op zoek naar bedrijven die hun medewerkers loopbaancoaching willen aanbieden.

Zelf aan de slag met deze gouden tips

Neem je eigen elevator pitch nu eens onder de loep aan de hand van deze tips:

Tip 1: Als je meerdere jobs uitoefent, zoals mij, kies dan in functie van de doelgroep en je doel met welke functie je uitpakt.

Tip 2: Denk eens na over jouw favoriete doelgroep: door wie wil jij gebeld worden? Wie heeft baat bij wat jij aanbiedt? “Ik ben loopbaancoach voor werknemers en zelfstandigen” is krachtiger dan “Ik ben coach”.

Tip 3: Beschrijf beknopt wat je doelgroep wil of nodig heeft. Welke problemen van je doelgroep los jij op? Dit is jouw professionele reden van bestaan. Als ze geen probleem hebben, zullen ze jou niet inschakelen. In ons voorbeeld: “te weten komen hoe je je job bijstuurt zodat die terug bij je past, of welk soort job je best zoekt”.

Tip 4: Denk na over het waarom, dat is het voordeel voor de ander. Hoe help je hem? In ons voorbeeld: “zoveel mogelijk mensen professioneel gelukkiger maken, zodat ze daar ook in hun privéleven de vruchten van plukken.”

Tip 5: Laat in een paar woorden zien waar je goed in bent. Dit geeft een persoonlijke toets aan jouw elevator pitch. In ons voorbeeld: “Ik geniet ervan om mensen te laten ontdekken wat ze in hun mars hebben, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen en stappen vooruit zetten”.

Tenslotte: Schrijf je elevator pitch op, laat hem enkele dagen liggen en herlees hem dan. Oefen hardop voor de spiegel. Let ook op je lichaamstaal: oogcontact, een glimlach en een (niet té) stevige handdruk vanuit de hand (in plaats vanuit de schouder). Succes ermee!

En jij?

Hulp nodig bij het opstellen van jouw elevator pitch? Wil jij helder krijgen wat je wil en waar je voor staat? Wil jij met meer zelfvertrouwen jezelf verkopen? Bekijk dan het programma rond loopbaancoaching. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques voor werknemers en zelfstandigen. Hierdoor krijg je 8 coachingsuren voor 80 euro.

Heb je vragen of wil je meer weten? Contacteer me gerust voor een vrijblijvend gesprek.

Dit artikel werd gepubliceerd in Mark Magazine.


Delen


Over Mieke Meynen

Ik wil jou en je medewerkers professioneel gelukkig maken door loopbaancoachingstress- en burn-outcoachingcoachend leiderschap en burn-outpreventie. Omdat professioneel gelukkige mensen ook privé gelukkiger zijn en meer resultaten boeken!