Kan je een burn-out voorkomen met loopbaancoaching?

Een burn-out of bore-out is actueler dan ooit. Maar liefst 1 op 7 mensen krijgt er vroeg of laat mee te maken. In 2012 werd ik er zelf mee geconfronteerd. Ik legde me erbij neer dat mijn energieniveau nooit meer hetzelfde zou zijn. Vandaag werk ik echter opnieuw met passie en help ik anderen om het niet zover te laten komen. Na mijn burn-out volgde ik een loopbaancoachingstraject dat me nieuwe, belangrijke inzichten gaf. Voor mezelf was een drastische carrièrewending het gevolg (al hoeft dat niet altijd het geval te zijn!). In dit artikel deel ik graag mijn kennis en mijn verhaal.

Behoor je tot de ‘risicogroep’?

Steven jij af op een burn-out? Een klein testje:

Hoeveel energie krijg jij van je werk? Kleef er eens een cijfer op van 0 tot 10.  Als dit cijfer gedurende een lange periode onder de 5 zit, kom je in de gevarenzone. Dan is er risico op bore-out of burn-out. Bij een bore-out zit je te lang in je comfort zone: je wordt te weinig uitgedaagd. Bij een burn-out zit je te lang in je effort zone. Je doet dingen die niet bij je passen en die teveel moeite kosten.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een negatieve en aanhoudende energiestoornis die werkgerelateerd is. Je bent niet meer in staat om te functioneren op je werk.

De symptomen van een burn-out of bore-out zijn identiek: emotionele uitputting, moeheid, een gevoel van onbekwaamheid en schuld, apathie, angst, onrust, lager concentratievermogen en demotivatie. Je hebt last van vage fysieke klachten zoals hartkloppingen, maag- en darmklachten, benauwdheid op de borst en spierpijn.

Ook ik viel ten prooi aan een resem fysieke klachten, maar bevond me lang in een ontkenningsfase.

Het negeren van fysieke klachten is typisch in de aanloop naar een burn-out. Uiterlijk zijn ze trouwens niet zichtbaar. Het is vaak een sluimerend proces van jaren, waarbij je eerst in vuur en vlam staat voor een job. Vervolgens gaat de vlam op een lager pitje branden, om tenslotte bijna helemaal uit te doven.

Er is ook goed nieuws!

Gelukkig, er is ook goed nieuws! Herken je één of meerdere van bovenstaande symptomen, maar ben je nog in staat te werken? Dan heb je nog geen burn-out of bore-out. Je zit in de voorfase en je kan nog voorkomen dat je volledig uitvalt en nood hebt aan een lange recuperatie en medische begeleiding. Een loopbaancoachingstraject is in deze fase hét hulpmiddel bij uitstek.

Ontdek je talenten!

Wanneer je werk kan doen waarin je uitblinkt en wat je echt graag doet (= je talenten inzetten), werk dat aansluit bij wat je belangrijk vindt (= je waarden), dan

  • heb je een energieniveau van 10/10
  • heb je meer zelfvertrouwen
  • ben je enthousiast
  • voel je je betrokken

Weet je niet waar je goed in bent? Vraag aan collega’s, familie of vrienden waar zij jou goed in vinden en waarom. Analyseer ook eens de feedback die je kreeg tijdens je evaluatiegesprekken.

Vergelijk je talenten met een oplaadbare batterij: doen waar je goed in bent en wat je graag doet, levert energie op en laadt je batterijen op. Als je dingen doet waar je niet goed in bent of die je niet graag doet, dan lopen je batterijen leeg. Logisch, toch?

Luister naar je persoonlijke waarden

Zelf ondervond ik dat enkel een leuke jobinhoud niet voldoende is om mijn energie hoog te houden, maar dat de waarden van mijn werkgever ook moeten aansluiten bij mijn persoonlijke waarden, zoals vrijheid, zelfstandigheid, ondernemerschap en een goede werk/privé-balans. Een loopbaancoach hielp me met de uitkomst en matchte mijn waarden met mijn professionele droom: mijn eigen baas zijn! Ondanks de vele vragen en onzekerheden (want zou ik het financieel wel redden?), zei iets in mezelf me dat ik dit gewoon moest doen!

Vandaag leef ik mijn droom als zelfstandige. Ik begeleid individuen en organisaties naar professioneel geluk én betere resultaten door loopbaancoaching, stress- en burn-out coaching en -preventie, competentiemanagement en coachend leiderschap en dat geeft ontzettend veel voldoening. Elke dag geniet ik met volle teugen van mijn job!

En jij?

Wil je ook meer energie uit je job halen? Wil je een burn-out voorkomen? Wil jij een jobscan om uit te zoeken of jouw competenties en waarden aanwezig zijn in je huidige job? En hoe je die bijstuurt zodat je terug energie krijgt door je werk? Of uitzoeken welke job beter bij je past? Als gecertificeerde stress- en burn-outcoach en loopbaancoach kan je terecht bij mij met loopbaancheques, waardoor je 7 u coaching krijgt voor €80. Contacteer mij gerust voor een vrijblijvend gesprek.

Dit artikel werd gepubliceerd in Jobat.


Delen


Over Mieke Meynen

Ik wil jou en je medewerkers professioneel gelukkig maken door loopbaancoachingstress- en burn-outcoachingcoachend leiderschap en burn-outpreventie. Omdat professioneel gelukkige mensen ook privé gelukkiger zijn en meer resultaten boeken!