8 tips om als leidinggevende het energiepeil van je medewerkers hoog te houden

Medewerkers die zich energiek voelen, dragen bij tot een betere werksfeer, veranderen minder snel van werk en presteren beter. Bovendien ervaren ze, naast het werk, ook een positief effect op andere levensgebieden: persoonlijke ontwikkeling, financiën, gezondheid, relatie/gezin en sociale contacten. Een hoog energieniveau is dus een win-win voor werknemer en werkgever. Allemaal heel logisch, toch? Maar hoe je dit? Vanuit mijn ervaring als leidinggevende, carrièrecoach en expert in coachend leiderschap verzamelde ik 8 makkelijke en concrete tips, voor een snel resultaat.

 

TIP #1: Creëer duidelijkheid

Formuleer heldere verwachtingen voor je medewerkers. Doe dit aan de hand van een functieprofiel die het doel van de functie en de kerntaken beschrijft en een competentieprofiel dat maximaal 9 competenties met gedragsvoorbeelden formuleert. Vermeld het waarom gelinkt aan de missie van het bedrijf. Maak de profielen samen met de medewerker(s) op voor een maximaal draagvlak. Match het competentieprofiel aan de talenten van je medewerkers en zet hen hier maximaal op in.

TIP #2: Neem bewust tijd en zorg zo voor openheid

Plan gesprekken in met je medewerkers. Laat hen de agenda mee voorbereiden. Bij de start  zitten jullie wekelijks samen, hierna stemmen jullie de frequentie af. Zorg dat jullie niet gestoord worden en start altijd met de vraag hoe het gaat met de medewerker. Op die manier bouwen jullie een band op en kan er openheid zijn.

TIP #3: Geef positieve feedback

Zet het goede werk van de medewerker in de verf. Zo benoem je het feit en formuleer meteen ook waarom het zo positief is, bijvoorbeeld: ”Bedankt dat je die fout ontdekte. Op die manier hebben we de klant een foutloze bestelling bezorgd en hebben we een tevreden klant. Je hebt een klacht vermeden, ik ben blij met zo een alerte collega.”

TIP #4: Hou een stoefboekje bij

Koop een groen (nee, geen rood aub 🙂 schriftje of hou een bestand bij op je pc, om (positieve) feedback te verzamelen. Je hebt immers niet altijd meteen de kans om feedback te geven. Op die manier kan je tijdens gesprekken concreter zaken benoemen die positief waren. Wat je aandacht geeft, groeit!

TIP #5: Vier successen

Grijp elke kans om iets te vieren: een verjaardag, een geboorte, een tevreden klant, een bestelling, een mooi resultaat, een grappige situatie. Vier het op een manier die bij jullie past. Of misschien wel een grappige dansmove? Maar dit past zeker niet bij iedereen. 🙂 Je kan ook op een bord positieve zaken noteren.

 TIP #6: Walk your talk

Als je wilt dat je medewerkers hun energie hoog houden, geef je hier best zelf het goede voorbeeld. Neem bijvoorbeeld regelmatig pauzes (voormiddag en namiddag) en neem de tijd om te lunchen. Eet je boterhammen zeker niet op aan je laptop. Pauzes nemen verhoogt de efficiëntie. Hou je aan een strakke agenda tijdens meetings. Time management is the key!

TIP #7: Smile

Kies voor een optimistische houding. Het is bewezen dat bewust glimlachen bijdraagt tot een positievere sfeer. Zorg dat er naast het werk ruimte is voor luchtigheid. Zo hield een groot, gekend bedrijf elke vrijdag om 16u een “moppen-uurtje” :-).

TIP #8: Ken je eigen professioneel paspoort en dat van je medewerkers
Een professioneel paspoort is een inventaris van jouw favoriete competenties (=talenten) en waarden.

Als je je talenten kan inzetten en werk doet dat aansluit bij jouw waarden en waarbij je kan ontwikkelen wat jij graag wil ontwikkelen, dan:

  • heb je een hoog energiepeil
  • presteer je beter
  • voel je je betrokken
  • draag je bij tot een betere werksfeer
  • verander je minder snel van werk

Vergelijk je talenten met een oplaadbare batterij: doen waar je goed in bent en wat je graag doet, levert energie op en laadt je batterijen op. Als je dingen doet waar je niet goed in bent of die je niet graag doet, dan lopen je batterijen leeg.

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je je eigen energie of die van je medewerkers hoog kan houden? Contacteer me gerust

 


Delen


Over Mieke Meynen

Ik wil jou en je medewerkers professioneel gelukkig maken door loopbaancoachingstress- en burn-outcoachingcoachend leiderschap en burn-outpreventie. Omdat professioneel gelukkige mensen ook privé gelukkiger zijn en meer resultaten boeken!